Tagság

Csányi Mihály

 

1974-ben születtem Kiskunfélegyházán . Jelenleg Helvécián lakom . Alapító tagja vagyok a Kiskunfélegyházi Makett Szakkörnek .

A makettezést alsó tagozatos koromban ismertem meg , az NDK-s (akkor még volt ilyen ország) utasszállító gépek , illetve a csehszlovák (ilyen ország is volt) KP repülőgépek révén , édesapám hathatós segítségével . Én néztem , Ő épített ...

Az első önálló makettemet ötödikes koromban raktam össze . Repülőgépeket építettem , majd egy hajót és egy űrhajót . Hetedikesként egy nyugati út során szereztem be első Revell és Italeri makettemet .

Az egyetemi évek alatt abbahagytam a makettezést. 2003-ban kezdtem újra . Közben az érdeklődésem a repülőgépektől a harcjárművek felé fordult , először 1:72 , majd 1:35 méretarányban . A szakkör életébe 2010-ben kapcsolódtam be újra .

A makettek , a lehetőségek , a technikák változtak , de a Makett Szakkör és a barátság megmaradt .

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csányi Péter Ákos

 

2005-ben születtem Kiskunfélegyházán . Helvécián élek . A makettezés aputól lestem el . 2014 óta makettezem , leginkább a figura festés érdekel , de tervezem a többi makettező műfajt is kipróbálni . Az első figura festő próbálkozásokat Novák Máté segítségével végeztem .

Jelenleg 1:35-ös figurákat építek , de már meg van az első 1:72-es repülőgépem is .

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Flóra Attila

 

1975-ben születtem Kecskeméten , jelenleg Orgoványon élek . 2011 óta építek maketteket , mégpedig 1:35 méretarányú harcjárműveket . Leginkább a II. világháborús német haditechnika tartozik az érdeklődési körömbe . 2015-ben ismertem meg a Kiskunfélegyháza Makett Szakkör tagjait , akikben egy igazi jó csapatra találtam .

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Katona István

1976-ban születtem , Kiskunfélegyházán élek . Kb. 10 éves korom óta foglalkozom a makettezéssel .

Hosszú ideig csak repülőgépeket építettem . Nem vagyok túl válogatós , az I. világháború típusaitól kezdve a legmodernebb harci gépekig minden jöhet , 1/72-es méretarányban . 2003 környékén rátaláltam a figurafestésre is , ami szerelem lett első látásra . Történelmi figurák közül leginkább az ókori és középkori témákat részesítem előnyben , de a sci-fi és fantasy figurákat is nagyon kedvelem . Legújabban néhány sci-fi jármű is megmozgatta a fantáziámat , így hébe-hóba már azokat is készítek a repülők és a figurák mellett .

A Szakkör alapítótagjai közé tartozom . Hozzávetőleg 2005 óta én látom el a szakkörvezetői feladatokat .

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kovács Norbert

1975-ben születtem Kiskunfélegyházán . A Kiskunfélegyházi Makett Szakkör egyik alapítótagja vagyok .

Tíz évesen kezdtem el makettezni . Akkoriban csak az építés öröme érdekelt , az nem volt fontos , hogy melyik kategória . Készültek , hajók , repülők , bármi , amihez hozzájutottam . Pár év kihagyás után , 19 évesen fordultam újra a hobbi felé . Akkor már autókkal és filmes témájú makettekkel foglalkoztam , mivel ezek is elérhetővé válltak . Kb. 2005 környékén megismerkedtem a figurafestéssel , azóta leginkább ez érdekel , de nem zárkózom el más témájú makettek elől sem .

2011-ben eljutottam arra a szintre , hogy megkaptam a Mesterlevelet Szolnokon , a "Wolverine" nevű figurámra .

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Novák Máté

1991-ben születtem Kecskeméten, Tiszaalpáron élek.

A makettezéssel először kisgyerek koromban találkoztam, de akkoriban még csak játékként tekintetem rá. Pár év szünet után, 14 éves koromban kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a hobbival. Akkoriban főként II. világháborús témájú harcjárműveket építettem 1/35-ös méretarányban.

2012 végén csatlakoztam a szakkörhöz. Ebben az időben kezdett el érdekelni a figurafestés és azóta ez lett a fő érdeklődési köröm a makettezésen belül. Leginkább az ókor- kora középkor, a fantasy és a filmes témájú figurákat kedvelem.

2014-ben Szolnokon ért az a megtiszteltetés, hogy a „Viharlovas” nevű figurámra mesterlevelet kaptam.

A szakkörnek hála, sok országos versenyre sikerült már eljutnom, ahol a munkáimat be tudtam mutatni, de ami számomra a legfontosabb, hogy ezáltal sok ismerősre, barátra tettem szert.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Pálfi Balázs

1976-ban születtem, Kecskeméten lakom és tevékenykedek.
A Kiskunfélegyházi Makettszakkör tagja vagyok 1998 óta.
A makettezést édesapámtól tanultam - a régi időkben - amikor még otthon kevergettük a ragasztót kloroformból, és semmilyen referencia, vagy segédlet nem létezett.
A 80-as évek közepén nagyon sok és drága Heller és akkor még kimondhatatlan nevű gyártó makettjét tettem tönkre 100%os hatékonysággal. Kb 14 éves korom óta önállóan építek maketteket, elöször a csehszlovák KP-s, NDK-s és Matchbox készleteket, majd a bőség zavarában szinte mindenféle repülőt építettem 1/72-es méretarányban. Később elkalandoztam a modern harcjárművek irányába 1/35-ös méretben. Jelenleg 5 éve a modern hajós témára váltottam, modern tengeralattjárókat építek 350-es méretarányban, de már tervbe van véve néhány látványosabb felszíni egység elkészítése is.
Munkáimat   lehetőség   szerint   igyekszem  a  hazai  versenyeken  is megmutatni a nagyközönségnek. 2013-ban a USS Chicago makettemet Szolnokon hajó szakágban mesterlevéllel ismerték el.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tohai Tamás

1993-ban születtem . Nem régen kezdtem foglalkozni a makettezéssel és még nagyon kezdő vagyok , így inkább a makettek tönkretételében jeleskedem . Bár sokan mondják , hogy változtassak rajta , én ragaszkodom az - idézem Csányi Mihályt - "mütyür hajó" - imhoz . 1/700-as méretarányban tevékenykedek . Nem teljesen értek egyet azzal a kijelentéssel , amit Katona István állít : "maketteket építünk nem játékokat" . Szerintem ez nincs teljesen így . Előszeretettel csinálok gyerekjátékot egy-egy makettből , ez alól csak a fent említett méretarányú hajóim a kivételek . Mindezek és bénaságaim ellenére, lelkesen építgetem makettjeim .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Török András

1981-ben születtem Hódmezővásárhelyen , és jelenleg is ott élek .                          A Kiskunfélegyházi makettklubbal 2002-ben ismerkedtem meg a szolnoki makettversenyen , és taggá fogadtak 2005-ben .

Tíz-tizenegy éves koromban kezdtem a makettezést . Eleinte csak repülőkkel foglalkoztam , a hajómakettezés 1994-ben érintett meg , akkor kezdtem megépíteni az első fahajómat . A sci-fi témájú makettek , azon belül is a Star Wars járművek építése 2001-ben kezdődött , egy karácsonyra kapott X-szárnyú vadásszal . Az X-szárnyú méretarányáben építem azóta saját kezűleg az űrhajókat .

A legnagyobb megtiszteltetés 2014-ben ért , amikor a mosonmagyaróvári a XV. századi karakk vitorláshajóm aranyérmet kapott .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vakulya Imre

1982-ben születtem Kiskunfélegyházán , és Fülöpjakabon élek . A kereszttestvérem fertőzött meg a hobbival amikor náluk nyaraltam tizenévesen . Akkoriban főleg repülőket építettem , de ezek még nem voltak festve . Pár évvel később láttam egy kiállítást amit a klub szervezett . A tagsághoz 2000-ben csatlakoztam és ott ismerkedtem meg a harcjárművekkel . A makettezésen belül főként második világháborús német és magyar harckocsikat építek 1:35-ös méretarányban ,de  érdekelnek a repülők és a hajók is .

A legnagyobb megtiszteltetés akkor ért amikor 2012-ben gödöllőn arany éremmel jutalmazták az Sd.Kfz. 7/2-es járművemet .